PRAVO NA ODUSTAJANJE OD KUPOVINE I POVRAĆAJ ROBE

                Poštovani kupci, obaveštavamo Vas da se prema Zakonu o zaštiti potrošača (Službeni glasnik RS, br. 62/2014), kupovina preko naše prodajne internet stranice smatra prodajom na daljinu.

               Zakon za slučaj prodaje na daljinu ustanovljava pravo kupca, koji se smatra potrošačem, da odustane od ugovora u roku od 14 dana, od dana kada mu je proizvod predat. Prilikom odustanka kupac može, ali ne mora da navede razloge zbog kojih odustaje. Jednostranim raskidom ugovora oslobađate se svih obaveza, osim obaveze troškova vezanih za slanje robe usled jednostranog raskida ugovora. Znači, celokupan iznos koji ste platili pri kupovini robe će Vam biti vraćen. Vaša izjava o jednostranom raskidu ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je zajedno sa robom primimo nazad, dok je naša obaveza povraćaja sredstava 14 dana od tog momenta. Naravno, potrebno je da proizvod niste ni koristili, tj. da je u stanju kakvom smo Vam i poslali, odnosno kao nov artikal.

                NAPOMENA: Ukoliko ste proizvod koristili ili oštetili, odnosno ako nije u stanju kakvom smo Vam poslali kao nov artikal, nemate pravo na povraćaj robe a samim tim ne možemo Vam izvršiti povraćaj sredstava.

 

U SLUČAJU ODUSTAJANJA OD KUPOVINE PROCEDURA JE SLEDEĆA:

 

1.Najpre nas obavestite da želite da odustanete od kupovine, slanjem obaveštenja na e-mail adresu australia@ptt.rs, ili putem telefona. Broj telefona na koji nas možete kontaktirati imate na računu kao i na ugovoru o odustajanju.

2.Robu, zajedno sa Vašom izjavom o jednostranom raskidu ugovora, dostavite na našu poštansku adresu (adresu možete naći na računu koji smo Vam poslali pri kupovini proizvoda ili obrascu odustajanja od ugovora). Obrazac o odustanku od ugovora Vam šaljemo zajedno sa računom za kupovinu proizvoda, a možete ga preuzeti i ovde.

3.Paket sa robom za povraćaj je potrebno upakovati (proizvod staviti u ambalažu u kojoj smo Vam poslali, ili neku drugu kutiju, potom u kesu, a kesu zalepiti samolepljivom trakom da se ne bi otvarala prilikom transporta kurirske službe).

4.Naša preporuka je da robu šaljete putem iste kurirske službe preko koje ste je i dobili, a to je Post Expres, zbog pouzdanosti isporuke. Telefon kontakt centra za zakazivanje kurira je: 0113607607. Troškovi slanja robe nazad prema Zakonu o zaštiti potrošača idu na Vaš teret.

5.Pri zakazivanju kurira za preuzimanje pošiljke od Vas, ili ako robu šaljete iz pošte, ne navodite nikakav otkup, jer robu prvo moramo primiti od Vas i uveriti se da nije oštećena, odnosno da je u stanju u kakvom smo Vam je poslali tj. nova, kao i da je to roba koju smo Vam poslali, a da Vam nakon toga novac uplaćujemo na Vaš žiro račun. Kao primaoca pošiljke pri povratu navodite ime naše firme "GN Company 974 " d.o.o. od koje ste i primili proizvod, jer samo kao pravno lice možemo primiti robu nazad, a telefon koji dajete kurirskoj službi za kontakt pri isporuci imate na izjavi o jednostranom raskidu ugovora.

6.Nakon što primimo proizvod koji nam vraćate nazad zajedno sa vašom izjavom, i kada se uverimo da je to proizvod koji smo Vam poslali i da nije oštećen, prosledićemo Vam povratni sms ili e-mail kao potvrdu o raskidu ugovora (na broj telefona ili e-mail adresu koju ste ostavili pri kreiranju poružbine).

7.Zašto Vam novac možemo vratiti sključivo preko žiro računa? - Budući da se po zakonu novac za prodati proizvod mora položiti na žiro račun firme, odnosno da ga od Vas, preko kurirske službe, primamo isključivo na žiro račun naše firme, jedino ga sa žiro računa firme možemo vratitii Vama, odnosno nije tehnički izvodljivo da Vam novac u gotovom vratimo nazad po prijemu robe, jer se on nalazi na računu naše firme, a takodje moramo po prijemu, kao što smo napomenuli, da se uverimo da je to roba koju smo Vam poslali i da nije oštećena. Za povraćaj sredstava potrebno je da imate žiro račun, odnosno ukoliko nemate dostavićete nam žiro račun nekog drugog lica na koji želite da Vam izvršimo povrat novca.

8.Ispravnost podataka za povraćaj sredstava, garantujete tako što ćete broj žiro računa napisati u donjem delu izjave o odustajanju od ugovora (na praznom delu stranice), koji ćete nam dostaviti zajedno sa proizvodom, ili slanjem na e-mail adresu australia@ptt.rs.

9.Sa naše strane se obavezujemo da ćemo, po prijemu robe i izjave o odustanku, u zakonskom roku od 14 dana,  izvršiti povraćaj sredstava u punom iznosu cene koštanja proizvoda.

NAPOMENA: Žiro račun za povraćaj sredstava koji nam dajete, mora biti račun fizičkog lica, a ne nekog pravnog lica (npr. vaše preduzetničke radnje, firme ili slično). Takodje, žiro račun fizičkog lica koji nam dostavljate za povrat sredstava mora biti račun rezidenta Republike Srbije, jer po Zakonu Republike Srbije pravno lice Republike Srbije ne može prebacivati novac sa svog računa nerezidentu Republike Srbije, odnosno ako bi do toga došlo moralo bi ići sa deviznog računa firme po komplikovanoj proceduri i sa posebnim nalozima, uz velike troškove prenosa koje bi morao snositi kupac.