UGG Australia čizme su nastale 20-tih godina prošlog veka u Australiji, ali su svoju primenu i popularnost stekle tek 60-tih i 70-tih godina. Najpre su ih nosili australijski farmeri, a zatim i surferi, ne bi li ugrejali noge posle dugog boravka u moru. Nedugo zatim, reč UGG je u Australiji postala sinonim za čizme napravljene od prirodne ovčije kože. Za njihovu izradu se koristi najfinija vuna australijskih merino ovaca, koje jedine u svetu imaju oznaku 1pp kvaliteta vune sa finoćom i debljinom dlake od 16,9 mikrona i niže, što je pored načina izrade jedna od najbitnijih činjenica za kvalitet UGG čizama.

                  Čizme se po tradiciji prave i proizvode u Australiji, i proizvodnja se nikada nije selila u neku od zemalja poput Kine, Vijetnama i slično, tako da je znak na njima "Made in Australia" prepoznatljiv sinonim da se radi o originalnim UGG Australia čizmama.

                   Australiju prema statistici australijskog biroa za statistiku godišnje poseti skoro 7 miliona turista iz celog sveta, i najtraženiji i najprodavaniji artikal su originalne UGG čizme proizvedene u Australiji.